¿Qui, en alguna ocasió, no s’ha oblidat de què anava a buscar a una altra habitació, no recordava on deixar el cotxe aparcat, no ha aconseguit recordar el nom d’algú que li acaben de presentar, o no troba la paraula justa que vol dir?

Els errors en la memòria d’aquest tipus de caràcter puntual són habituals a qualsevol edat. I a més es poden intensificar per diversos factors: ansietat, cansament, estrès, depressió …

Quan ens hem de preocupar? Si ja som grans podríem estar a l’avantsala d’una demència com la malaltia d’Alzheimer?

Quan afegim la variable edat hem de considerar que en l’envelliment normal ocorre un declivi de la memòria i altres funcions cognitives. Aquest declivi cognitiu associat a l’edat no és global (hi ha funcions que decauen i altres que no), així com no és igual en totes les persones. A més, problemes mèdics habituals en la gent gran, com ara la hipertensió o la diabetis, poden també estar implicats en el rendiment cognitiu de la persona.

Diferenciar quan es tracta d’un oblit “normal” i quan es tracta d’una condició patològica sovint no és una tasca fàcil. A més pot ser difícil diferenciar entre el deteriorament associat a l’edat, el deteriorament cognitiu lleu (que no necessàriament serà el primer pas d’una demència) i un estadi inicial de demència.

Tot i les dificultats exposades, anem a detallar algunes característiques que poden ajudar a valorar si els oblits poden ser preocupants i hem de consultar a un especialista:

– Els oblits interfereixen significativament en l’execució de les nostres activitats diàries de manera satisfactòria i fins i tot posen en perill la nostra integritat.

– S’obliden coses rellevants i normalment pròximes en el temps, com anar a recollir els néts quan és una activitat diària, o no recordar una conversa mantinguda el dia anterior.

– Els oblits són molt freqüents i s’obliden les mateixes coses repetidament.

– Hi ha un canvi significatiu en la capacitat cognitiva actual de la persona comparada a com era uns mesos o anys enrere.

– La persona no és conscient de les seves fallades de memòria o li resta importància. I pel contrari els familiars i amics mostren preocupació per aquests errors. En canvi l’oblit benigne molesta molt a qui el pateix, però no a la seva família, ja que l’entorn li dóna la importància que teniu.

– Si la persona repeteix o pregunta reiteradament coses, i si es desorienta en espais i llocs de recorregut habitual o bé coneguts.

Consultar a un especialista per fer una valoració exhaustiva de les funcions cognitives i la seva repercussió a nivell funcional i emocional ens pot ajudar a evitar inquietuds innecessàries i també per iniciar, si fos necessari, el tractament adequat i ajudar-nos a prendre decisions per enfrontar-se a una possible malaltia. Un primer pas per a aquesta valoració és l’exploració neuropsicològica, on el pacient se sotmet a tests de memòria i també s’avaluen altres funcions cognitives, com poden ser la flexibilitat mental, la capacitat d’inhibició i l’orientació en l’espai.

Otras entradas que te interesarán

Què és la Psicologia Positiva?

L’expressió “psicologia positiva” és, des de fa uns anys, una de les expressions més repetides dins l’àmbit de la salut i el benestar, i s’ha convertit en un dels enfocaments psicoterapèutics més utilitzats en el moment actual. Però, d’on ve i què significa exactament?

Dolor emocional

El dolor emocional pot arribar a ser més intens que el dolor físic. Aquesta frase és molt certa i, la majoria de nosaltres, vam patir aquest dolor emocional en algun moment o altre de la nostra vida, ja que és inherent a la condició humana.

Quan mengem per ansietat

Quan gestionem situacions tensionals que desborden els nostres recursos psicològics, el malestar emocional resultant que es genera en nosaltres ens pot empènyer a recórrer al menjar, a saciar ràpidament, com a mecanisme ansiolític que aparentment ens torna a un estat de tranquil·litat i satisfacció. No obstant això, es tracta d’un efecte efímer, que ens pot acabar generant problemes físics i psicològics, més enllà dels seus efectes suposadament relaxants.