Aquesta setmana la majoria dels alumnes que han acabat el Batxillerat s’enfronten a la selectivitat. Aquesta prova d’accés a la universitat es viu sovint amb inquietud per tota la pressió que l’estudiant pot sentir a sobre. L’ansietat i angoixa davant els exàmens són situacions comunes que molts alumnes viuen en les avaluacions durant tot el curs.
Aquestes reaccions emocionals negatives i incòmodes davant l’anticipació d’una situació estressant com és un examen, no s’ha de viure com una ‘normalitat’ ni passar per alt. És cert, que està demostrat que cert grau de tensió anticipatòria és positiu perquè serveix per mantenir actives les facultats intel·lectuals, físiques i emocionals, a més de millorar el rendiment; però aquesta tensió pot convertir-se fàcilment ansietat, i donar-se l’efecte contrari: una avaluació es converteix en un fet amenaçant que es viu com una cosa insuperable, i a la qual es dóna una importància exagerada.

Els principals símptomes no s’allunyen dels que qualsevol nen o adolescent podria tenir en passar per un altre procés ansiós de diferent origen. Podem veure que hi ha pèrdua de gana, o descontrol alimentari (menjar entre hores o moltes quantitats de forma ansiosa), alteració del son amb dificultats de conciliació, malsons o dormires poc profunds, estat d’ànim irritable i pensaments negatius i catastròfics quan es pensa en els futurs resultats de l’avaluació.
índiceEn aquest cas, pot ser necessari iniciar una intervenció dirigida a la disminució de l’estat ansiós, portant a terme tècniques de relaxació, i de reestructuració cognitiva cap als pensaments negatius associats a un examen. A més, seria recomanable dotar l’estudiant que pateix ansietat i estrès davant de situacions avaluatives de recursos a nivell organitzatiu, de planificació i de tècniques d’estudi per afrontar els exàmens amb més tranquil·litat i seguretat.

Otras entradas que te interesarán

Què és la Psicologia Positiva?

L’expressió “psicologia positiva” és, des de fa uns anys, una de les expressions més repetides dins l’àmbit de la salut i el benestar, i s’ha convertit en un dels enfocaments psicoterapèutics més utilitzats en el moment actual. Però, d’on ve i què significa exactament?

Dolor emocional

El dolor emocional pot arribar a ser més intens que el dolor físic. Aquesta frase és molt certa i, la majoria de nosaltres, vam patir aquest dolor emocional en algun moment o altre de la nostra vida, ja que és inherent a la condició humana.

Quan mengem per ansietat

Quan gestionem situacions tensionals que desborden els nostres recursos psicològics, el malestar emocional resultant que es genera en nosaltres ens pot empènyer a recórrer al menjar, a saciar ràpidament, com a mecanisme ansiolític que aparentment ens torna a un estat de tranquil·litat i satisfacció. No obstant això, es tracta d’un efecte efímer, que ens pot acabar generant problemes físics i psicològics, més enllà dels seus efectes suposadament relaxants.